Amaç
Firmamızın kuruluş amacı tarafların talebi üzerine; maddi hasarlı veya yaralamalı ,ölümlü trafik kazalarına karışan sürücü, yaya, yolcuların veya yol kusurlarının kazanın oluşumundaki etkisi ile alakalı uzman kusur raporu hazırlatmaktır. 6100 sayılı Hukuk Muhakemesi Kanununun 293. maddesi ve Ceza Muhakemesi Kanunu 178–179 maddelerine istinaden “BİLİMSEL UZMAN MÜTALAA RAPORU” hazırlanmasının yasal dayanağıdır.
Firmamız bünyesinde hukuk bölümü bulundurmamakta sadece kusur raporu hazırlanmaktadır. Neden kusur raporuna ihtiyaç vardır? Kazalar uzun soluklu adli veya bir dizi idari işlemleri içerir. Tanımlardan hareket edilirse ;
Trafik Kazası; Karayolu üzerinde hareket halinde olan, bir veya birden fazla aracın karıştığı ölüm, yaralanma ve/veya maddi hasar ile sonuçlanan olayları,
Yol kullanıcısı: Karayolu trafiğinde yer alan sürücü, yaya, yolcu ve hayvanları,
Trafik kazası tespit tutanağı: Trafik kazasının oluş nedenlerini, yol ve çevre şartlarını, iz ve delillerini, tarafların davranış şekillerini ve sürücülere, araca ve diğer yol kullanıcılarına ait bilgiler ile kazanın özetini ve krokisini de içeren, adli tahkikata, istatistikî bilgilere ve sigorta hukukuna esas olmak üzere trafik zabıtasınca düzenlenen, ancak bilirkişi raporu yerine geçmeyen, meydana gelen trafik kazasına müdahale eden görevliler tarafından olay bütünlüğünün değerlendirilerek, sonucunu kanaat olarak belirttikleri Ölümlü/Yaralanmalı Trafik Kazası Tespit Tutanağı ile Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağını ,ifade der.
Anlaşılacağı üzere her bir canlı trafiğin içinde yaşamakta ve büyük riskler barındırmaktadır. Mutlak suretle taraflar bir şekilde trafik kazasında mağduriyet yaşamaktadırlar. Özellikle kaza oluştuktan sonra görev mahalline göre trafik görevlileri kaza tespit tutanağı tutmakta veya en az iki taraf maddi hasarla sonuçlanan kazalarda kendi aralarında anlaşmalı tutanak hazırlamaktadırlar. Trafik görevlilerinin hazırladığı tutanaklar 2918 sayılı Yönetmeliğinin 158. maddesine göre Kaza inceleme “Tahkik” görevlileri olarak adlandırılırlar. Yine aynı yönetmelik 156. maddesine göre tutanak düzenleyenler, tutanakta taraflar için kusur oranı belirtmeksizin sadece kazanın oluşumunda kimin hangi trafik kuralını ihlal ettiğini belirtirler. Yani kusur oranı belirtemezler bu da raporların mutlak bilirkişiye gitmesi gerektiğini izah eder. Başvuru yerlerine göre değişik aşamalarda (Sigorta Gözetim Merkezi Tahkim, Savcılık Ceza ve Hukuk Mahkemeleri vb) mutlak bilirkişi raporu düzenlenmesi zorunludur. Bilirkişi raporları ise birbirinden farklı görüşleri içerdiği gibi bu çelişkiler de mutlak suretle giderilmelidir. Bilirkişiler arasında bir ast üst ilişkisi mevcut değildir. Farklı bilirkişi raporların olması da taraflara Uzman Mütalaa Raporu almak zorunda bırakmaktadır. Bunun yanında ilk rapor düzenlenirken tarafların hastanede olması, olay yerinden ayrılması ile beyanına başvurmadan rapor hazırlanması, delillerin yeterince toplanmaması mesleki yetersizlik veya daha sonradan bulunan tanık veya kameraların kazanın oluşundaki kusur dağılımı oranlarını değiştirmesi de muhtemeldir. Yani teknik bilgiyi gerektiren raporlar yargılamanın sonuna kadar değişebilir ve raporu hazırlayanların hepsi karar vericiye yol göstermekte yani kanaatlerini bildirmektedirler.
Firmamız tüm bu aşamalarda görev almış kadrosu ile içtihatlara göre talep halinde kişilere veya kurumlara kaza ile ilgili görüşlerini yansıtmaları için sizleri uzmanları ile buluşturmayı hedeflemektedir.